A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága keresetet nyújtott be a Kaposvári Törvényszékhez azzal a céllal, hogy 19, bűncselekmény útján megszerzett termőföld tulajdonjoga visszakerüljön eredeti tulajdonosához.

A polgári per előzménye egy büntetőügy volt, amely azért indult, mert a büntetőügy vádlottja – aki egyben a polgári per alperese – az elhunyt rokonai nevében készített meghatalmazások felhasználásával kötött ajándékozási szerződéseket összesen 19, nagy értékű termőföldre úgy, hogy a hamis meghatalmazásokkal az ingatlanok tulajdonjogát előbb néhai édesapjának, majd magának szerezte meg. Az alperes ilyen módon összesen 1694.36 aranykorona értékű termőföld tulajdonjogához jutott hozzá.

Az ügyészség büntető és közjogi szakágának együttműködése alapján most a Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága a közérdek sérelmére hivatkozással nyújtott be keresetet az alperes 19 ingatlanra bejegyzett tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásból való törlése és az eredeti tulajdonosok tulajdonjogának visszajegyzése érdekében.

Az ügyészség közérdekre alapított fellépését indokolja, hogy nyilvánvaló társadalmi érdek az, hogy a bűncselekmény útján történt tulajdonszerzéseket az ingatlan-nyilvántartásból töröljék különösen akkor, ha az alperes tevékenysége egyben a nemzeti vagyon részét képező termőföldek megszerzésére vonatkozó szigorú szabályok kijátszására is irányult.

Címkék: főügyészség, tulajdon, per, föld, kék hírek