A Kaposvári Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 22 éves kaposfői nőt, aki különböző valótlan indokokra hivatkozva csalt ki pénzt, illetve használati tárgyakat két idős férfitől.

A vádlott kitalált néven mutatkozott az egyik sértettnek, akit 2017 októbere és 2018 decembere között összesen 140 ezer forinttal károsította meg oly módon, hogy a sértettől több alkalommal kért pénzt gyermeke orvosi kezelésére, aki valójában nem is volt beteg. A vádlott emellett különböző használati tárgyakat - így húsvágó kést, zseblámpát, de még földrajz könyvet - kért kölcsön, amiket nem állt szándékában visszaadni. A nő annak érdekében, hogy a sértett a teljesítési szándékát ne vonja kétségbe, több alkalommal tett tartozáselismerő nyilatkozatot, azonban az okiratokat fiktív néven írta alá.

A vádlott a másik, 83 éves sértettet azzal hálózta be, hogy olcsón tud tűzifát szerezni, ezért a sértett 40 ezer forint előleget adott át a kitalált néven bemutatkozó nőnek. A vádlott állítása azonban nem volt igaz, ahogy az sem, hogy gyermeke betegsége miatt további pénzösszegekre van szüksége, amivel újabb 100 ezer forintot csalt ki a sértettől.

A Kaposvári Járásbíróság - osztva az ügyészség álláspontját - a büntetlen előéletű, és a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottal szemben 1 év 2 hónap börtön fokozatú szabadságvesztést szabott ki, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint kötelezte a sértetteknek okozott kár megtérítésére. Az ítélet a büntetőjogi főkérdések vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Címkék: hamis, csal, trükk, beteg, ítélet, kék hírek