Jég alá szorult egy középkorú férfi vasárnap délelőtt a Somogy megyei Bárdudvarnok mintegy egyhektáros tavában, segítségére a rendőrség, a mentőszolgálat, a búvárszolgálat és a kaposvári hivatásos tűzoltók mellett a KÖTÉL speciális mentőszolgálat is a helyszínre érkezett - írják a somogyi katasztrófavédők.

A mentési munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók feltörték a jeget, majd a víz alá merült három búvárnak nyújtottak segítséget a holttest kiemelésében.

A KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat Facebook oldalán azt írja, hogy miután  kiérkeztek a helyszínre, a hivatásos kollégákkal közösen először a part menti szakasz átvizsgálása történt meg, később pedig a közös munka eredményeként a KÖTÉL Egyesület búvárai a parttól távolabb lévő jég alatti részen találták meg az elhunytat.

Az MTI úgy tudja, hogy az egészséges, természetközeli életmódot folytató és azt népszerűsítő férfi telente is gyakran megmártózott a nyílt vízben. Vasárnap léket vágott a jégen, alámerült, de úszás közben a jég alá szorult. Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Távirati Irodávával közölte: a rendőrség az ügyben kizárta az idegenkezűséget.

KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat

Bárdudvarnok 2018.01.13 Délelőtti órákban bejelentés érkezett a központi segélyhívóra, miszerint egy férfi víz alá merült és nem találják. A helyszínre kaposvári hivatásos tűzoltó egységeket,...

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) állóvizeken - éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, - járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, - kikötők és veszteglőhelyek területén,

b) folyóvizeken.

Aki a jégen egy négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 cm széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. Ezeket a kordonokat soha ne közelítsük meg! Veszélyes!

A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

Csak az alapvető biztonsági szabályok ismeretében lehet szakszerűen és biztonsággal elvégezni a bajba jutott mentését. Mindig szem előtt kell tartani azt a körülményt, hogy veszélyhelyzetben kell segítséget nyújtani, amely során a segítségnyújtó is veszélybe kerülhet, ezért hasonló estben azonnal kérjenek tűzoltói segítséget!

Címkék: hoolttest, Bárdudvarnok, jég, kék hírek