Szén-monoxid jelenlétét mutatták ki a műszerek egy kaposvári - Szentpáli úti - családi házban. A tűzoltók méréseket végeztek, majd értesítették a kéményseprőket. A szakember kitisztította a kéményt és megállapította, hogy az égéstermék-elvezető javításra szorul, s egy másik fűtőberendezés beszerzését javasolta. Az egyik tulajdonos rosszul lett, őt kórházba szállították.

Kaposvár, Zrínyi utcájában egy négyfős család panaszkodott fejfájásra. Elmondásuk alapján a gázszerelő járt már náluk, aki elvégezte a konyhában található nyílt égésterű gázkazán karbantartását. A szakember javasolta, hogy a kéményt is ellenőriztessék. A kéményseprő átvizsgálta az égéstermék-elvezetőt, és megállapította, hogy a tisztítónyílás ajtaja nem zár megfelelően, így a füst visszaáramlott a lakásba.

Tavaly több mint 600 szén-monoxiddal kapcsolatos eset volt az országban, ezekben közel háromszázan szenvedtek valamilyen szintű mérgezést, tíz ember pedig életét vesztette.

Az esetek 99 százaléka a levegő-utánpótlás hiányára vezethető vissza, pedig körültekintéssel és jó minőségű érzékelővel megelőzhető a tragédia.

A mérgezések fele a fürdőszobában történik: ha valaki fali vízmelegítőt használ, az eszköz hamar elhasználja a kis légtérben lévő levegőt egy hosszabb fürdőzés alatt. De egy többórás főzés során, amikor a gáztűzhelyet használjuk, szintén keletkezhet szén-monoxid. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobilklíma, vagy több, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett, nyílt égésterű tüzelőberendezés egyidejű működése mind szerepet játszhat a szén-monoxid, a csendes gyilkos képződésében. Ez a hatás fokozottan érvényesül ott, ahol az ablakok kiválóan záródnak.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei nem feltűnőek: fejfájás, szédülés, bágyadtság. De vigyázat: mire ezek a tünetek már jól észrevehetővé válnak, addigra már rendszerint késő! Ha hirtelen romlik a közérzete és a közelben fűtőberendezés található, gyanakodjon! Különösen, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek!

Éppen ezért fontos, hogy jó minőségű érzékelőt használjunk. A legjobb, ha a nyílt égésterű eszköztől másfél méterre, fejmagasságba tesszük, a saroktól 10-20 centi távolságba. A hálószobába viszont a fekvő helyzet magasságába érdemes tenni.

Címkék: szén-monoxid, katasztrófavédelem, kaposvár, kék hírek