A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete negyedik alkalommal rendezte meg az országos tűzmegelőzési vetélkedőt a katasztrófavédelmi szervek hatósági feladatokat ellátó állománya részére. Az eseménynek a balatonföldvári Hotel Jogar adott otthont.

A katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint a kirendeltségek tűzmegelőzési szakterülete megyénként két-két fővel képviseltette magát a vetélkedőn.

A rendezvényt Érces Ferenc tű. ezredes, a megelőzési és engedélyezési szolgálat megbízott vezetője nyitotta meg. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a jelenlévők a szakterület legjobbjaiként képviselik a megyéjüket, illetve a fővárost. Az ezredes elmondta, hogy a verseny gyakorlatorientált, a résztvevők a napi munka során tapasztalt kihívásokkal, feladatokkal szembesülnek.

A verseny – a valódi engedélyezési eljárásokhoz hasonlóan – az elektronikusan beérkezett építési engedélyezési tervdokumentáció elbírásával vette kezdetét, amelynek során csapatmunkában kellett elkészíteni egy tűzvédelmi szakhatósági állásfoglalás érdemi részeit. A következőkben már egyénileg dolgoztak a versenyzők. Elsőként a tűzvédelmi jogszabályok ismeretére alapozó, különböző helyzeteket képekkel is alátámasztó feladatok vártak a versenyzőkre, majd az Általános Közigazgatási Rendtartással és a kéményseprőipari feladatokhoz kapcsolódó hatósági tevékenységekkel összefüggően kellett helytállniuk.

A vetélkedő zárásaként dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes gratulált az elért eredményekhez, majd átadta a legjobb helyezésekért járó serlegeket és okleveleket. A tábornok beszédében kiemelte, hogy a hatósági területen tevékenykedő szakemberek napi feladatainak elvégzéséhez sokrétű tudásra van szükség, és annak naprakészen tartása is elengedhetetlen. Hangsúlyozta, a mostanihoz hasonló versenyek erősítik a hatósági kollégák ismereteit, és a különböző kihívásokhoz is könnyebben alkalmazkodnak.

A versenyfeladatok értékelése alapján az ország legjobb csapatának járó vándorkupát dr. Gelencsér András tű. őrnagy és Peti Ferenc tű. őrnagy alkotta Somogy megyei csapat vehette át. Az egyéni versenyben Peti Ferenc tű. őrnagy az előkelő második helyezést érte el.

Címkék: vándorkupa, tűzmegelőzés, vetélkedő, országos, Somogy, kék hírek