A lehullott falevelek alatt az út csúszóssá válhat, ködös időre ébredhetünk, a látótávolság megrövidül. Ebben az időszakban jelentősen csökken a közlekedés biztonsága, ezért fontos, hogy autóinkat is felkészítsük a megváltozott időjárási-, illetve útviszonyokra.

Az őszi-téli útviszonyok között az autók nem úgy reagálnak a sebességre, vezetési stílusra, mint nyáron, hamarabb megcsúszhatnak, és ez könnyen balesethez vezethet. Ilyenkor nem elég csupán az odafigyelés és a körültekintés, hogy biztonságosan közlekedjünk az utakon, járműveinket is fel kell készíteni a megváltozott útviszonyokra.

Autóink téli felkészítésével jelentősen csökkenthetjük a balesetek kockázatát!

  • Cseréljék le a gumiabroncsokat téli gumira! A téli gumik használata a jobb tapadásnak köszönhetően nagyban növelheti a közlekedés biztonságát a havas, jeges, csúszós útviszonyok között.
  • Vigyük el a szervizbe az autónkat, ellenőriztessük az akkumulátor állapotát, a fűtést, termosztátot, kerekeket, a hűtőfolyadék szintjét, hány fokot bír a fagyálló folyadék és az ablakmosó folyadék!
  • Ellenőrizzük a fényszórókat, tartalékizzókat, a vészvillogó megfelelő működését!
  • Cseréljük le az ablakmosó folyadékot téli, fagyálló ablakmosóra, így megelőzhető, hogy az ráfagyjon a szélvédőre!
  • Ha hosszabb útra indulunk, tartsunk az autóban láthatósági mellényt, vizet, takarót, elemlámpát és feltöltött mobiltelefont, hiszen az időjárási körülmények hirtelen megváltozhatnak, és rendkívüli közlekedési viszonyok alakulhatnak ki!
  • Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Címkék: közlekedés, katasztrófavédelem, tél, kék hírek