Az egyik krízis központban Kaposváron 12 anya és gyermekei, valamint egy egyedülálló nő él. Szinte mindegyikük a családon belüli erőszak miatt menekült el otthonról és talált menedéket a Borostyánvirág Anyaotthonnál. Az átmeneti szállás biztosítása azonban csak az egyik formája az áldozatsegítésnek.

Kedd délelőtt a Somogy Megyei Kormányhivatal és a megyei rendőrfőkapitányság megújította korábbi együttműködési megállapodását, ami a hatékonyabb áldozatvédelmet segíti elő.

A kormányhivatalok például azonnali pénzügyi segítséget, súlyosabb esetben kárenyhítést tudnak nyújtani, valamint a bűnüggyel kapcsolatos napi ügyintézésben is támogathatják az áldozatokat.

- A mi feladatunk sok más teendőnkön kívül az, hogy segítsük azokat a polgárokat, akik valamilyen bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatai lesznek. Azt kell érezniük ezeknek a somogyi polgároknak, hogy minden lehetőséget megragadunk azért, hogy segítsünk nekik ebben a helyzetben - tette hozzá Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Somogyban például minden rendőrkapitányságon van egy áldozatsegítső munkatárs, aki segít a bűncselekmények elszenvedőinek.

- A közbiztonságba vetett bizalmat, a közérzetet sokszor nem a bűncselekményszám határozza meg, hanem az is, hogy hogyan foglakozunk az állampolgárokkal. Ezért, amikor idejöttem kiemelten fontosank ítéltem meg, hogy mind a sértetti kapcsolattartásban, mind az áldozatsegítésben egy újfajta gondolkodást alakítsunk ki Somogy megyében - mondta Molnár Gábor, megyei rendőr-főkapitány.

A bűncselekmények elszenvedői országosan egy zöldszámon, a 06-80/225-225-ös telefonszámon éjjel-nappal is kérhetnek segítséget a szakemberektől.

Címkék: áldozatsegítés, kormányhivatal, rendőrség, kék hírek