A vádirat lényege szerint a korábban külföldön dolgozó vádlott 2015. novemberétől 2017. áprilisáig lakóhelyén, egy somogyi kis községben Kőkúton az általa jól ismert falubeliek rászorult helyzetét kihasználva 14 sértettnek rendszeresen adott kölcsönt kamatos kamatra.

A halmozottan hátrányos helyzetű károsultak havi jövedelme jelentősen elmaradt a létminimumtól, hónapról-hónapra éltek. Ennek tudatában a férfi a sértettekkel mégis aránytalan ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodásokat kötött, melyekkel jogtalanul 5 ezer forinttól 170 ezer forintig terjedő összegekhez jutott. A megállapodások teljesítése a sértetteket további nélkülözésnek tette ki.

Voltak olyan fizetni nem tudó sértettek, akiket a vádlott azzal fenyegetett meg, ha nem kapja meg a pénzét, felgyújtja a házukat, bántalmazza, megöli őket.

A járásbíróság a nyomozás során már letartóztatásba került férfit 13 rendbeli uzsora bűntettében és 2 rendbeli zsarolás bűntette kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül öt és fél év börtönre, három év - lakóhelyéül szolgáló község területéről - kitiltásra, valamint öt év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Az ítéletet a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség tudomásul vette, továbbá indítványozta a vádlott szabadlábra helyezési kérelmének elutasítását és a kényszerintézkedés fenntartását. A döntés nem jogerős, mivel a - az ügyészségi indítvány szerint letartóztatásban maradó - vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Címkék: uzsora, uzsorás, zsarol, ítélet, kék hírek