A Somogy Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat azzal a 26 éves férfival szemben, aki puszta kézzel okozott életveszélyes sérülést az egyik ismerősének.

A sértett 2017 szilveszterén erősen ittas állapotban végigjárta környéken lakó ismerőseit, hogy az ünnep alkalmából köszöntse őket. Ekkor tévedt be a vádlott udvarára is, ahonnan ittassága miatt magával akarta vinni a vádlott kutyáját. Ezt látva a vádlott indulatosan felelősségre vonta a sértettet, aki megijedt és kutyát hátrahagyva távozott az udvarból.

A vádlott azonban nem hagyta annyiban a dolgot, a sértett után ment, akit az utcán utolérve bántalmazni kezdett, melynek során legkevesebb négy alkalommal, nagy erővel ököllel arcon ütötte a bántalmazás miatt a földre kerülő férfit, és egy alkalommal még oldalba is rúgta. A bántalmazásnál jelen volt a sértett kiskorú nevelt gyermeke is, aki segítségért kezdett kiáltozni, ezért a vádlott abbahagyta a bántalmazást.

A sértett a bántalmazás következtében közvetett életveszéllyel járó állapotba került, melyet a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás hárított el.

A büntetett előéletű vádlottal szemben - aki korábbi börtönbüntetését 2017 októberében töltötte ki - 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, mivel a vádlott többszörös visszaesői minősége miatt az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt kiszabható 2 évtől 8 évig terjedő büntetési tételkeret felső határát a Btk. rendelkezése miatt a felével emelni kell. Ennek következtében az ítélkezés szempontjából irányadó középmérték a vádlott esetében 7 év szabadságvesztés.

Ezen körülmények mérlegelésével az ügyészség a vádiratában 8 év fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Címkék: részeg, életveszély, börtön, verekedés, kék hírek