A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség Barcsi Kirendeltsége nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat azzal a 60 éves férfival szemben, aki több millió forintos kárt okozott az általa képviselt földtulajdonosi közösség tagjainak azzal, hogy a földjeiket haszonbérbe vevő vadásztársaság felé nem állított ki számlákat.

A vádlott hosszabb ideje egyszerre volt vezető tisztségviselője egy dél-Somogyban működő földtulajdonosi közösségnek és egy vadásztársaságnak. A földtulajdonosi közösség és a vadásztársaság között még 2007-ben született megállapodás arról, hogy a közösség földjein a vadászati jogot a vadásztársaság gyakorolja, melynek ellentételezéseként évente 1,3 millió forintot fizet a földtulajdonosi közösség által képviselt gazdáknak.

A vagyonkezelőnek minősülő vádlott azonban a földtulajdonosi közösség belső szabályzata ellenére nem állította ki a számlákat a vadásztársaság felé, így 2012. és 2015. évek között összesen 4 millió forint vagyoni hátrányt okozott a földtulajdonosoknak, akik közül többen évekig nem kapták meg a nekik járó haszonbérleti díjat, míg egyes tagoknak a vádlott a vadásztársaság képviselőjeként számla nélkül, közvetlenül fizette ki a haszonbért.

A vádlott a Barcsi Járásbíróságon megtartott előkészítő ülésen beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság az előkészítő ülésen 1 év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Címkék: földtulajdonos, számla, csal, kék hírek