A tűzvizsgálók országos versenyét szeptember 26-28. között, a Somogy megyei Pusztaszemes egykori katonai bázisán rendezték meg. Sorsolás döntött arról, hogy a párosok a verseny második napján az elméleti feladattal, vagy a gyakorlati versenyszámmal kezdik a napot.

A megyei csapatok valamennyi tagja számára igazi fejtörést okozott a rutinos tűzvizsgálók által összeállított kérdéssor, és az is komoly kihívást jelentett, hogy a forgatókönyv szerint munkásszállóként szolgáló épületben górcső alá vegyék a szobákban pusztító tűz után megmaradt nyomokat.


a somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételei
a somogyi katasztrófavédők felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az épületbe megfelelő körültekintéssel belépő csapatok azonnal észrevehették a kamerát, amelynek felvételét el is kérték a biztonsági őrtől. A felvételről kiderült, hogy néhány perccel azelőtt, hogy az őr felfigyelt volna az ablakon kiáramló füstre, egy férfi lépett be az épületbe. Az ismeretlen ember kiejtett valamit a zsebéből, majd belépett az egyik szobába, ahonnan két perc múltán távozott a hóna alá csapott laptoppal. A folyosót a felvétel alapján újra végigjárva a tűzvizsgálók megtaláltak egy számlát, ami arról árulkodott, hogy a tettes az érkezése előtt hígítót vásárolt. A tűzzel érintett helyiségben megtalálták azt az öngyújtót, amivel lángra lobbanthatta a berendezési tárgyakat. A tettes ugyan egy hajszárító elhelyezésével megpróbálta elektromos tűzként beállítani az esetet, ám az égésgyorsító folyadék elárulta őt. A tűzvizsgálóknak negyven perce volt a helyszín alapos „kifaggatására”, a többfős bírálóbizottság folyamatosan hallgatta, milyen megállapításokat tesznek a látottak alapján. A bizottság a csapatok munkáját a helyszíni szemle alapján értékelte.
 
A tárgyfelismerés során hat kiégett berendezésről kellett megállapítaniuk a csapatoknak, hogy a rajtuk látható sérülések azért keletkeztek, mert az adott eszköz okozta a tüzet, vagy pedig a lángok tettek kárt bennük. A megmérettetést végül a Somogy megyei páros - Vágvölgyi Balázs és Balatincz Gábor - a kilencedik helyen zárta.

Címkék: tűzvizsgáló, nyomoz, katasztrófavédő, verseny, Somogy, kék hírek