A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más vagyon elleni bűncselekmények miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt az őrizetben lévő 17 éves fiatalkorút, akit korábban gyermekkorúként javítóintézeti nevelésre ítéltek, de elbocsátása után rövid időn belül újabb bűncselekményeket követett el.

A vádlottat gyermekkorú bűnelkövetőként a Kaposvári Járásbíróság 2016 júniusában csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt 3 év javítóintézeti nevelésére ítélte, mivel 2015 áprilisa és júliusa között az akkor 13 éves vádlott társaival négy alkalommal vette el erőszakkal, bántalmazással a sértettek értékeit Kaposváron. A vádlottat a javítóintézetből 2018 augusztusában bocsátották el.

A vádlott ezután egy kaposvári gyermekotthonba került, ahol alig két héttel a javítóintézeti elbocsátása után besurrant a gyermekotthon nevelői szobájába, és ellopta az egyik dolgozó 20 ezer forintot tartalmazó pénztárcáját.

A vádlott 2018 szeptemberében újabb bűncselekményt követett el, ekkor egy kaposvári boltból vette el az eladó őrizetlenül hagyott pénztárcáját, amiben 26 ezer forint készpénz volt, majd néhány nappal később az egyik kaposvári szórakozóhelyen mobiltelefont, hátizsákot és laptopot zsákmányolt összesen 138 ezer forint értékben.

A vádlott a mobiltelefont értékesítette, míg a laptopot a hátizsákkal együtt a szórakozóhely közelében eldobta, azonban röviddel ezután a rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

A Kaposvári Járásbíróság a 2018. szeptember 27-én megtartott tárgyaláson a fiatalkorú vádlottat - az ügyészi indítvánnyal egyezően - 2 év javítóintézeti nevelésre ítélte, melynek letöltését a vádlott az EMMI Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyén megkezdte, mivel az ítélet jogerőre emelkedett.

Címkék: javítóintézet, erőszak, gyermekotthon, ítélet, lop, kék hírek