A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt 2018. szeptember 14. napján gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a hét, magát pakisztáni állampolgárnak valló személyt, akiket 2018. szeptember 12-én fogtak el a rendőrök Babócsa térségében.

A vád lényege szerint a férfiak Horvátország irányából a műszaki határzáron keresztül jogosulatlanul léptek be Magyarország területére. A rendőrök ezt követően horvát kollégáikkal együttműködve elfogták, majd őrizetbe vették őket.

A Kaposvári Járásbíróság a vádlottakat - az ügyészi indítvánnyal egyezően - három évre kiutasította Magyarországról. Az ítélet jogerőre emelkedett. Az illegális bevándorlóknak volt egy 16 életévét betöltött fiatalkorú társuk is, akivel szemben a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség az eljárást megrovás alkalmazása mellett megszüntette. A fiatalkorúval szemben ezután idegenrendészeti eljárás indult.

Az új Büntetőeljárási törvény hatályba lépése után Somogy megyében először került sor ilyen bűncselekmény miatt vádemelésre. A határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatti eljárásokban az egész megyére kiterjedő illetékességgel a törvényszék székhelyén lévő járásbíróság, illetve járási ügyészség jár el. Az ilyen eljárásokban a törvény kötelezővé teszi a gyanúsítottak bíróság elé állítását a bűncselekmény elkövetésétől számított 15 napon belül, a bűnügyi hatóságok eredményes együttműködése miatt erre jelen esetben három nap alatt sor került.

Címkék: bevándorló, határ, Babócsa, migráns, illegális, Somogy, kék hírek