Az új büntetőeljárási törvény részben tágította a bíróság elé állítás feltételeit, amikor lehetővé teszi, hogy akár a tíz évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb bűncselekmény elkövetése esetén az ügyész gyorsított eljárásban bíróság elé állítsa a vádlottat, ugyanakkor az úgynevezett tettenéréses előállítás esetén az eddig 30 napos határidő helyett 15 napban szabja meg a bíróság elé állítás feltételét.

Az új büntetőeljárási törvény 2018. július 1-jét követő hatályba lépése óta a Siófoki Járási Ügyészség 33 elkövetőt állított bíróság elé (lopás, rongálás, garázdaság, súlyos testi sértés, szexuális visszaélés és ittas vezetés miatt).

A Kaposvári Járási Ügyészség pedig csak az elmúlt napon négy elkövetőt állított bíróság elé kifosztás, jármű önkényes elvétele, lopás és ittas vezetés elkövetéséért.

A Siófoki Járási Ügyészség az elmúlt héten az elkövetéstől számított két napon belül bíróság elé állította azt a többszörös visszaeső vádlottat, akivel szemben Tolna megyében büntető eljárás folyik lopás elkövetése miatt és lakhelyelhagyási tilalom alatt állt.

A terhelt 2018. augusztus 13-án a hajnali órákban Siófokon egy földszinti társas házba a nyitott erkélyajtón keresztül behatolt, ahol készpénz és műszaki cikkek után kutatást végzett. A sértettek azonban észlelték a bűncselekményt, a terhelt anélkül, hogy bármit is eltulajdoníthatott volna a helyszínről elmenekült. A sértett utána eredt, rövid üldözés után elfogta és a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta.

A Siófoki Járásbíróság lopás vétsége miatt az elkövetőt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, majd elrendelte előzetes letartóztatását is.

Címkék: sértett, letartóztat, vádlott, ügyészség, bíróság, kék hírek