A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség 2018 júniusában két olyan ügyben is vádat emelt, melyben a vádlottak közösségi oldalak hirdetési alkalmazásán, illetőleg internetes hirdetési oldalakon ejtettek tévedésbe számos sértettet.

Az egyik ügy vádlottja egy 22 éves magyarcsanádi férfi, aki 2017 márciusában két nap alatt összesen 82 sértettet vert át azzal a módszerrel, hogy az egyik internetes hirdetési oldalon különböző műszaki cikkeket – így számítógép alkatrészeket, karórákat - kezdett árulni általában jóval a piaci ár alatt, de minden esetben kikötötte, hogy a vételárat előre utalással kéri. A vádlott a meghirdetett termékekkel nem rendelkezett, és nem is volt szándékában azokat a sértetteknek elpostázni, így a 82 sértettnek összesen 2,5 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A másik ügy vádlottja egy 22 éves ráckevei nő, aki 2016 augusztusa és 2017 márciusa között követte el a bűncselekményeket az egyik közösségi oldal, illetve internetes hirdetési portál felhasználásával úgy, hogy olyan gyermekruházati termékeket, illetve játékokat hirdetett meg, amelyekkel valójában nem rendelkezett. A nő ezzel a módszerrel összesen 56 sértettnek 520 ezer forint kárt okozott.

A vádlott esetében számos nyomatékos enyhítő körülmény volt megállapítható, így az, hogy büntetlen előéletű, a bűncselekmények elkövetését beismerte, kifejezte abbéli szándékát, hogy a sértetteket kártalanítja, illetőleg a megszerzett pénzt tartósan beteg gyermeke ellátására fordította, ezért a másik ügy vádlottjától eltérően az ügyészség vele szemben elégségesnek tartotta a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására irányuló indítványt.

Címkék: vádlott, trükk, csal, internet, kék hírek