A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három intézeti nevelt fiatalkorú vádlottal szemben, akik gondozási helyükön több bűncselekményt is elkövettek.

Az első eset 2017 szeptemberében történt, amikor az I. és a II. rendű vádlottak éppen kimenőre készültek, de észrevették a velük haragos viszonyban lévő sértettet, ezért az I. rendű vádlott magához vett egy lécdarabot, majd azzal a sértettet hátba ütötte. A sértett ezután menekülni kezdett előlük, mire kövekkel kezdték dobálni, amitől a földre esett. A vádlottak ezután a földre kerülő fiatal fiút testszerte ütni-rúgni kezdték, és két nevelőre volt szükség, hogy a meg tudják fékezni őket.

A két vádlott 2017 októberében azt sérelmezte, hogy a nevelőjük nem engedte ki őket focizni, ezért a bejárati ajtóban olyan kárt okoztak, hogy ki kellett cserélni. Ezt követően a két vádlott 2017 novemberében - kiegészülve a III. rendű vádlottal - a gyermekotthonnak a növendékek elől elzárt részébe mentek, ahol a dolgozók értékei közül kisebb összegű készpénzt, élelmiszert, elektronikai alkatrészeket és tanszereket loptak.

A fiatalkorú vádlottak bűnlajstromából a legjelentősebb tárgyi súlyú bűncselekményt az I. rendű vádlott követte el 2017 decemberében, amikor nekitámadt az egyik gyermekfelügyelőnek, aki rossz magaviselete miatt kiküldte az étkezőből. Az I. r. vádlott ettől indulatba jött és az egyik széket a nevelő irányába rúgta, aki éppen csak el tudott ugrani, így sérülése nem keletkezett. Az I. rendű vádlott 2018. januárjában szintén nekitámadt az egyik gyermekvédelmi szakembernek, akire kést fogott és megfenyegette, hogy elvágja a torkát, azonban a sértett határozottan rászólt, így a vádlottat a kést végül letette.

Az I. rendű vádlottat az utolsó eset után egy másik gyermekotthonban helyezték el.

Az ügyészség az I. rendű vádlottal szemben javítóintézeti nevelés, míg a II. és III. rendű vádlottakkal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

Címkék: javító, gyermekotthon, verekedés, fiatal, lop, kék hírek