A vízirendőrök hétfőn 18 óra 20 perckor a Balatonfüred előtti vízterületen, a parttól mintegy 200 méterre vették észre, hogy egy gumicsónakban két, 13 éves gyermek sodródik. Az erős északi szélben képtelen voltak önerőből partra jutni.

Az egyenruhások ezért azonnal a segítségükre siettek, és a fürdőeszközzel együtt a szolgálati kisgéphajóba emelték, majd biztonságban a közeli strandra szállították a fiatalokat.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, változó időjárás nagyban kihat az emberi szervezetre. A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

- Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetükre!

- Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg!

- Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

- Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

- Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!

- A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt! 

- Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék!

- A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 centiméternél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

Címkék: gumicsónak, matrac, ment, Balaton, vihar, rendőr, kék hírek