A Siófoki Járási Ügyészség jelentős kárt okozó üzletszerűen, és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal jogász végzettségű, 42 éves budapesti férfival szemben, aki az egyik mobilszolgáltató megtévesztésével jutott nagy értékű mobiltelefonokhoz, majd azok értékesítette.

A vádlott 2015-ben nehéz anyagi körülmények között élt, munkahellyel, illetve rendszeres megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy az egyik mobilszolgáltató sérelmére elkövetett csalássorozat révén fog pénzhez jutni.

A módszer lényege minden esetben az volt, hogy a vádlott az ország különböző pontjain - így többek között Siófokon - felkereste a mobilszolgáltató értékesítési partnereit, ahol hamis okiratokat - így meghatalmazást és aláírási címpéldányt -felhasználva magát különböző cégek képviselőjének adta ki, majd a cégek nevében részletfizetési kedvezménnyel egyszerre több, nagy értékű mobiltelefont vásárolt úgy, hogy a készülékek kezdő részleteit az ügylet hitelességének igazolása érdekében nyomban befizette. Az álképviselő vádlottnak a cégekkel semmilyen kapcsolata nem volt, és a társaságok csak akkor szereztek tudomást a nevükben kötött szerződésekről, amikor a sértett mobilszolgáltató a további részletek megfizetése érdekében jelentkezett náluk.

A vádlott a csalássorozatot 2015 júliusa és 2016 márciusa között követte el, melynek során a mobilszolgáltató 21 értékesítési partnerét ejtette tévedésbe úgy, hogy alkalmanként 347 ezer forint és 1.320.000 forint közötti értékű mobiltelefonokat szerzett meg, melyek értékesítése révén rendszeres bevételhez jutott. A vádlott ezen időszak alatt közel 15 millió forint kárt okozott a sértett társaságnak.

A vádlott végül 2016 márciusában egy budapesti szerződéskötés során bukott le, mivel az értékesítőnek gyanússá vált a viselkedése és rendőrt hívott. A vádlott azonban a nyomozás során külföldre szökött, de az ellene kibocsátott európai elfogatóparancs 2018 májusában eredményre vezetett, Németországban elfogták és magyar hatóságoknak átadták.

Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, valamint indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat a sértettnek okozott kár megtérítésére.

Címkék: telefon, szolgáltató, millió, csal, mobil, kék hírek