A változásokról a Kaposvári Törvényszéken számoltak be ma délelőtt egy sajtótájékoztatón.

A változásokat tavaly nyáron fogadta el a parlament. Az elmúlt egy év a felkészülésé volt, mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde néhány hónappal ezelőtt a kaposvári összbírói értekezleten.

- Igazából a 2018-as év olyan számunkra, mint egy ejtőernyős ugrás, mert az új eljárási törvények, az új elektronikus kapcsolatok, azok mind hihetetlen újdonságot és nagy nehézséget jelentenek a bírósági szervezetnek, tetézve mindezt azzal, hogy nemcsak magunknak kell helytállni és felkészültnek lenni, hanem támogatnunk kell az ügyfeleket, a hivatásrendeket, hogy egyáltalán tudják a jogaikat érvényesíteni, hogy felkészültek legyenek - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde.

A büntetőeljárási törvény több mint 800 szakaszában változott, hangzott el a mai sajtótájékoztatón. A bíráknak tanfolyamokat, képzésket biztosítottak a módosítások megtanulására.

- Az új kódex hatálybalépését megelőzően egy komoly képzés sorozat került megtartásra a Kaposvári Törvényszéken annak érdekében, hogy az új rendelkezések alkalmazására a bírók időben felkészüljenek. Ez egy központi képzésen alapuló helyi képzéssorozat volt, amelynek a végén a bíróknak, a bírósági titkároknak és fogalmazóknak vizsgázniuk is kellett az új rendelkezések alkalmazásáról szerzett ismereteikről - árulta el a Kaposvári Törvényszék sajtótitkára, Vass Gabriella.

A jövőben a nyomozást megelőzően például lesz egy úgynevezett előkészítő eljárás, ami megállapítja, vagy kizárja a bűncselekmény gyanúját. Az elsőfokú eljárás egyszerűbb lesz és rövidebb, mint eddig volt. Az áldozatvédelem pedig nagyobb hangsúlyt kap.

- A törvénynek a célja az eljárás egyszerűsítése, a gyorsítása, hogy ésszerű időben befejeződjenek az eljárások, illetve nyilván benne szerepeltetett a célok között, hogy olcsóbb legyen tehát gazdaságosabbak legyenek az eljárások és, ha lehetséges, akkor a vagyon elleni cselkeményeknek a sértettjei minél előbb a pénzükhöz jussanak, tehát minél kisebb kár érje őket - foglalta össze a Kaposvári Törvényszék szóvivője, dr. Vadócz Attila.

A súlyosabb katonai bűncselekmények és a fiatalkorúakkal szembeni eljárások kivételével megszűnik az ülnöki rendszer. A legtöbb esetben egy-egy bíró fog majd tárgyalni és ítéletet hozni az elsőfokú ügyekben.

 

Címkék: törvényszék, bíróság, változás, kék hírek