A Somogy Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy korábban a francia idegenlégiót is megjárt férfival és négy társával szemben, akik egy cégpiramist kiépítve 632 millió forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A bűnszervezetet vezető férfi egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céget irányított. Ahogy a vállalkozás egyre növekedett, a cég adminisztrációs, illetve adóterhei is megsokasodtak, ezért az I. rendű vádlott elhatározta, hogy a társaival létrehoz egy olyan céghálót, amivel az adófizetést el tudja kerülni.

Az érdemi biztonsági szolgáltatást valójában mindvégig az I. rendű vádlott által irányított vállalkozás, illetve az alkalmazásában álló dolgozók végezték, azonban a piramisszerűen felépülő céghálóban az I. rendű vádlott a társai segítségével az általános forgalmi adó, illetőleg a munkavállalók foglalkoztatásával járó adóterhek megfizetését fiktív számlákkal és munkaszerződésekkel az alsóbb szinteken lévő, valójában érdemi tevékenységet nem végző, „bukásra” szánt vállalkozásokra hárította, melyek az adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Ezzel a vádlottak az állami költségvetésnek összesen 632 millió forint kárt okoztak.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben - akik közül az I. rendű vádlott hosszabb ideig előzetes letartóztatásban volt, míg a IV. rendű vádlott egy másik ügyben jelenleg is börtönbüntetését tölti - fegyház fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, valamint a bűncselekmények elkövetéséhez felhasznált cégekkel szemben több százmillió forint összegű pénzbírság kiszabására is indítványt tett.

Címkék: idegenlégió, költségvetés, millió, csal, adó, kék hírek