Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoztak a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói abban az áfacsalási ügyben, amelyet most vádemelési javaslattal zárnak le. Az elkövetők traktorok és más mezőgazdasági gépek áfájával ügyeskedve százmillió forint áfát csaltak el.

A megalapozott gyanú szerint a csalássorozat irányítói az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelők részére szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket. Azokat papíron először egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak exportálták, közösségi, áfamentes eladásként. Majd a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább - szintén csak papíron - a magyar megrendelőknek, ezúttal is adómentesen.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

Az értékesített traktorok és gépek valójában Magyarország területét el sem hagyták, azok a beszerző cég telephelyén sorakoztak. A lebukás elkerülésére a fiktív utaztatásokat szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották, sőt, a szállítás költségeit ki is fizettették a vevőkkel. Az elkövetők valódi célja az átszámlázásokkal az áfafizetés elkerülése volt, mintegy százmillió forint kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói a traktoros áfacsalók kiiktatására szervezett akcióban 15 helyszínen tartottak házkutatásokat a könyvelési anyagok, számlák, szerződések és egyéb bizonyítási eszközök lefoglalásához. Már akkor megkezdődött a tanúk kihallgatása is, ami folytatódott a nyomozás további fázisaiban. Az elkövetési érték biztosítására végrehajtott készpénz-lefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérül.

Az ügyben a láncolatot irányító személyek - egy férfi és egy nő - mellett gyanúsítottként szerepel a hamis okmányokkal variáló fuvarozócég ügyvezetőnője, valamint a szlovák cég ügyvezetője is. Az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.

Címkék: áfa, traktor, csal, kék hírek