A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség több rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy 62 éves büntetett előéletű nővel és 45 éves férfival szemben, akik pályázatok elkészítésének ígéretével csaltak ki több millió forintot a sértettektől.

A vádlottak 2009 óta ismerték egymást, az asszony az élettársa tulajdonában lévő mezőgazdasági vállalkozásnál dolgozott, míg a férfi a vállalkozásnak volt a könyvelője. A vádlottak 2015 nyarán megállapodtak abban, hogy vidékfejlesztési támogatási pályázatokon induló személyeknek meghatározott pénzösszegért cserébe vállalják a pályázati anyagok elkészítését biztos sikert ígérve, azonban azok elkészítése és benyújtása ténylegesen egyiküknek sem állt szándékában.

Azért, hogy a megtévesztés hitelesebbnek tűnjön, a vádlottak olyan, a vidékfejlesztési tudományterületen tevékenykedő elismert szaktekintélyre hivatkoztak pályázatíróként, akivel nem is álltak kapcsolatban.  

A vádlottak 14 esetben okoztak kárt a sértetteknek, akiktől többek között turisztikai pályázat elkészítéséért 3,5 millió forintot, állattartó telep és lovarda létesítésére irányló pályázat benyújtásáért 2,2 millió forintot, illetve falusi turizmus fejlesztésére és állatok vásárlására irányuló pályázat elkészítésére 1,5 millió forintot csaltak ki, azonban az ígért pályázati anyagot nem készítették el, helyette az átvett pénzösszegeken - amely összesen több mint 15 millió forintot tett ki - megosztoztak.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben - akik ellen egy másik büntetőeljárásban költségvetési csalás bűntette miatt a Somogy Megyei Főügyészség már vádat emelt, mivel hamis okiratok felhasználásával jutottak jogosulatlanul pályázati pénzekhez - börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. Az ügyészség emellett indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottakat a sértetteknek okozott károk megtérítésére.

Címkék: pályázatíró, vállalkozó, millió, csal, kék hírek