A Kaposvári Járásbíróság 2018. március 15. napján ismételten elrendelte az előzetes letartóztatását annak a 49 éves férfinek, aki megalapozottan gyanúsítható befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével.

A gyanú szerint a férfi magát államtitkárnak kiadva több vállalkozóval elhitette, hogy döntési jogosultsága van európai uniós pályázatok elbírálásában, és meghatározott pénzösszeg ellenében segítséget nyújt nekik vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez.

A Somogy Megyei Főügyészség a gyanúsítottal szemben elrendelt kényszerintézkedést 2018. március 14-én megszüntette, mivel az országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vett férfit mentelmi jog illette meg. Miután a Nemzeti Választási Bizottság a mentelmi jog felfüggesztéséről határozott, a gyanúsítottat ismét őrizetbe vették, vele egy újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, majd az ügyészség indítványozta az előzetes letartóztatását.

A bíróság határozatának indokolása szerint a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan lehet arra következtetni, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén megkísérelné a büntetőeljárás eredményes lefolytatását meghiúsítani, megnehezíteni. A bizonyítékok megváltoztatásának veszélye nyomatékosan fennáll, figyelemmel arra, hogy a nyomozás előrehaladtával egymást követően több, hasonló bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg őt a nyomozó hatóság.

Továbbra is megalapozottan lehet tartani a bűnismétlés veszélyétől, valamint a kiszabható hosszabb tartamú szabadságvesztésre figyelemmel attól is, hogy a lehetséges büntetés terhe alatt a hatóság elől elszökne, elrejtőzne.

A bíróság gyanúsítotti indítványra vizsgálta a házi őrizet alkalmazhatóságának lehetőségét is. Megállapította, hogy különösen a bűnismétlés és a bizonyítékok megváltoztatásának veszélye kiküszöbölésére enyhébb kényszerintézkedés nem volna alkalmas, ezért a bíróság az indítványt elutasította.

A gyanúsított fellebbezést jelentett be, a végzés nem jogerős.

Címkék: képviselőjelölt, államtitkár, előzetes, trükk, csaló, kék hírek