Változtatás nélkül közöljük a Somogy Megyei Főügyészség közleményét a fondorlatos üggyel kapcsolatban:

A Somogy Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve a mai napon megszüntette a hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított bűnügyben Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását.

A főügyészség – miután hivatalosan igazolást nyert, hogy a Bács-Kiskun megyei 3. országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága Kőrös Gusztáv Tibort, mint a Minden Szegényért Párt országgyűlési képviselőjelöltjét nyilvántartásba vette – az országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. tv., valamint a büntetőeljárásról szóló 1998. XIX tv. mentelmi jogról szóló rendelkezései alapján, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette a gyanúsított vonatkozásában legutóbb 2018. április 9. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Kőrös Gusztáv Tibor és tíz társa ellen, akik közül öten előzetes letartóztatásban vannak, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt indult büntetőeljárás. Kőrös Gusztáv Tibor gyanúsított – magát hivatalos személynek kiadva – több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. A gyanúsított ily módon több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől.

Kőrös Gusztáv Tibort az országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint, mint képviselőjelöltet, a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg.

Ezért vele szemben – a büntetőeljárási törvény előírása alapján – a büntetőeljárás nem folytatható, az előzetes letartóztatás nem foganatosítható, függetlenül attól, hogy a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.
A jogszabályi rendelkezések kötelező erejűek, legyen szó akár a legsúlyosabb, akár a legenyhébb szankcióval fenyegetett bűncselekményről.

Mindezekre figyelemmel a Somogy Megyei Főügyészség – bár az előzetes letartóztatás törvényei feltételei, így a megalapozott gyanú, a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye továbbra is változatlan tartalommal fennállnak – jogszabályi kötelezettségének eleget téve, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását.

A büntetőeljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelölti nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a Legfőbb Ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Minderre figyelemmel a Somogy Megyei Főügyészség Kőrös Gusztáv Tibor képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

Címkék: csalás, képviselő, ügyészség, választás, kék hírek