A somogyi erdőgazdaság szakszemélyzete két hete szombaton, a területükön áthaladó gépjárművet tartóztatott fel, melyben utazókról feltételezték, hogy hullott agancsot gyűjthettek.

A jármű feltartóztatásával egy időben rendőri segítséget és intézkedést kértek. A kiérkező járőrök igazoltatása során minden okmányt rendben találtak, azonban a jármű átvizsgálását követően két darab gímszarvas agancs került elő. Az agancsokon még rajt volt a rátapadt hó, így egyértelmű volt, hogy az intézkedés előtti időben került a járműbe.

A fellelt agancsok tekintetében úgy nyilatkoztak, hogy azt találták a területük melletti szántóföldön és haza szerették volna vinni. Agancsgyűjtésre azonban engedéllyel nem rendelkeznek.

A helyszínen lévő vadgazdálkodási ágazatvezető az agancsok tekintetében úgy nyilatkozott, hogy annak súlya kb. 3,5 kg és értéke 6.000 Ft./kg árban számítva 21.000 Ft., melyet mérlegelést követően határoztak meg pontosan.

A SEFAG Zrt. nem adott ki gyűjtési engedélyt. Ennek hiányában az intézkedés alá vont személyek – apa és fia – ellen szabálysértési feljelentésre került sor az apa és fia általa elkövetett 2012. évi II. törvény 177. szakasz (1) bekezdés a./ pontja szerint minősülő "Tulajdon elleni (lopás)" szabálysértés elkövetése miatt.

Címkék: agancsgyűjtés, sefag, illegális, kék hírek