A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség lopás vétsége miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 16 éves tabi fiatalkorút, aki az egyik iskolatársától ellopott egy mobiltelefont.

A fiatalkorú vádlott az iskolában megtartott gyakorlati foglalkozás során figyelt fel a padban felejtett 53 ezer forint értékű mobiltelefonra, melyet a ruházatába rejtve csempészett ki az iskolából.

A vádlott később a mobiltelefont eladta, de az abban lévő memóriakártyát megtartotta. A siófoki nyomozókat végül egy üzenet vezette nyomra, amiben a vádlott arról írt a sértettnek, hogy őt kényszerítették a telefon ellopására, de később kiderült, hogy ez nem volt igaz.

A fiatalkorúak elleni büntetőeljárás elsődleges célja, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, büntetést is csak akkor lehet kiszabni, ha más intézkedés nem célravezető.

A Siófoki Járásbíróság ezt szem előtt tartva az ügyészi indítvánnyal egyezően a rendezett körülmények között elő fiatalkorú vádlottat - akinek az iskolai magatartásával korábban probléma nem merült fel és igazolatlan hiányzásai sem voltak - 1 évre próbára bocsátotta és elrendelte a pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerőre emelkedett.

Címkék: pártfogó, mobil, telefon, kék hírek