A Fonyód Járási Ügyészség állatkínzás miatt emelt vádat azzal a 28 éves buzsáki kutyatulajdonossal szemben, aki súlyosan elhanyagolta két kutyája gondozását.

A vádlott 2017 márciusától a kis, illetve közepes testű keverék kutyáit nem gondozta, nem etette és itatta őket, állatorvosnál sem jártak, a kötelező oltásokat nem kapták meg, és chippel sem rendelkeztek. A kutyáknak alkalmanként az őket megsajnáló szomszéd, illetve a vádlott albérlője adott némi élelmet. A kikötve tartott állatokat a vádlott soha nem engedte el, a kutyák egyetlen menedéke egy ládaoldalakból összetákolt, de egyik oldalán teljesen nyitott kutyaól volt.

A nagyobb testű kutyát egy bálakötöző madzaggal kikötötték az állandó szökései miatt, ezért az állat nyakán 1-2 cm mély folyamatosan gyulladt, váladékozó és bűzlő, idült, gennyes seb alakult ki. Ezt a vádlott látta, de semmit nem tett azért, hogy az állat felsebzett nyakából az abba szinte bele nőtt kötelet eltávolítsa.

A nem megfelelő tartási körülmények miatt a külső és belső élősködőkkel szemben parazitamentesítés vált szükségessé. A kutyákat végül 2017. július 4. napján állampolgári bejelentés alapján a Fonyódi Rendőrkapitányság járőrei szállították el a vádlottól.

Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, és indítványt tett a nagyobb testű kutya elkobzására, míg a kis testű kutyának - akiről a vádlott lemondott - egy kaposvári állatvédő egyesület igyekszik megfelelő gazdát találni.

(borítóképünk illusztráció)

Címkék: állatkínzó, vád, kutya, kék hírek