A Siófoki Járási Ügyészség többek között lőfegyverrel visszaélés bűntette, orvvadászat bűntette, lopás bűntette és bűnpártolás vétsége miatt emelt vádat egy hétfős baráti társasággal szemben, akik nemcsak egymásnak adogatták engedély nélkül a vadászfegyvereket, de azokkal tiltott módon vadásztak, és ha kellett, a terhelő bizonyítékokat is eltüntették a rendőrök elől.

Az I. és II. r. vádlottak, akiknek erre nem volt engedélyük, a IV. r. közvetítésével szerezték meg 2017 februárjában a VII. r. vádlottól annak engedéllyel tartott vadászlőfegyvereit.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

Az I. és II. r. vádlottak, akik vadászati jogosultsággal sem rendelkeztek, egy erdőterületen tiltott eszközzel, sörétes lőfegyverrel ejtettek el egy egymillió forint értékű szarvasbikát. Az állat tetemét ismeretlen helyre szállították, míg a trófeáját és a fegyvereket pedig a IV. r. vádlott házában rejtették el.

Ezután az I. r. és II. r. vádlottakat a rendőrök igazoltatták, ennek során a gépkocsijukban a friss vérnyomokat felfedezték és őket előállították. Erről az I. r. vádlottól telefonon tudomást szereztek IV., V. és VI. r. vádlottak, akik a vádlott-társaik ellen szóló bizonyítékokat igyekeztek eltüntetni, a IV. r. vádlott felhívására az V. r. a két lőfegyvert, míg a VI. r. a szarvasbika trófeáját rejtette el.

A rendőrök a 2017. februári intézkedés alkalmával az I. r. vádlott lakóhelyén megtalálták azokat a fegyvereket is, melyeket édesapja, a III. r. vádlott még 2015 nyarát követően adott át neki, pedig tudta, hogy fiának nincs fegyvertartási engedélye.

A nyomozás során kiderült az is, hogy az I. és II. r. vádlottak 2016 őszén gépkocsival elütöttek egy 34 ezer forint értékű dám szarvasborjút, melyet a IV. r. vádlott házához vittek, ahol szétbontották, illetve az I. r. vádlott 2017 januárjában ellopott egy további trófeás szarvaskoponyát is.

 

Az ügyészség az I. és II. r. vádlottakkal szemben - akik őrizetben is voltak korábban, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak - végrehajtandó börtönt és közügyektől eltiltást, a III., IV. és VII. r. vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönt, az V. és VI. r. vádlottakkal szemben pedig pénzbüntetést indítványozott.

Címkék: trófea, orvvadász, szarvas, fegyver, kék hírek