Ónos eső, havas eső, eső is várható a mai nap. A keleti szél is megélénkül. Ezen időjárási, látási- és útviszonyok próbára teszik még a legtapasztaltabb közlekedőket is. Eleve megnövekedett fékúttal kell számolni, ha vizesek az útfelületek, azonban az igazán komoly veszélyt az összefüggő vízréteg okozza. A vastag vízrétegre az autó képes felúszni mivel a gumiabroncsok elveszítik az érintkezést az úttal, ekkor az autó irányíthatatlanná válik.

A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására! A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására! Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztántartására szolgáló berendezések üzembiztosan működjenek!

Utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely például a téli gumik, vagy éppen a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

Letenyénél nem engedik horvát területre lépni a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket. Az intézkedés az M7-es autópálya és a 7-es főút forgalmát érinti. A hatóságok parkolókba terelik a korlátozás alá eső járműveket.

Az időjárási és az útviszonyok miatt a szlovén hatóságokis úgy döntöttek, hogy nem engedik be országuk területére a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, vontatókat, valamint az e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvényeket, így azokat az autópályáról a Somogy és a Zala megyei rendőrök a pihenőhelyekre terelik.

Címkék: kamion, torlódás, ónos eső, kék hírek