A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, hamis tanúzás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy hivatásos tűzoltó és három társa ellen.

A vádlott tűzoltó hivatása mellett fakitermeléssel is foglalkozott, ehhez kapcsolódóan alkalmazta a sértettet. A munkavégzést irányító vádlott fadöntési feladattal bízta meg a sértettet annak ellenére, hogy az ilyen irányú képesítéssel, gyakorlattal nem rendelkezett, továbbá munkavédelmi oktatást sem tartott, megfelelő védőfelszerelést sem biztosított a részére.

A sértett a munkavégzés során szakszerűtlenül és védősisak nélkül döntött ki egy fát, amely rádőlt. Súlyos fejsérülései miatt a helyszínen életét vesztette.

A vádlott ezt követően hamisított egy munkavédelmi naplót annak igazolására, hogy a sértett megfelelő munkavédelmi oktatást kapott, továbbá három alkalmazottját - köztük a sértett édesapját - rávette arra, hogy a munkavédelmi eljárásban valótlan tanúvallomást tegyenek arról, hogy a vádlottat nem terhelte felelősség a baleset bekövetkezésében. 

Az ügyészség a tűzoltó vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetésre és a fakitermelői foglalkozástól eltiltására, míg a hamisan tanúzó társainak próbára bocsátására tett indítványt.

Címkék: favágás, fakitermelés, áldozat, munkahely, baleset, kék hírek