Karácsonykor három napon változik a közlekedési rend: december 24-én és 25 én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok. A menetjegyek megváltásáról érdemes időben, akár több nappal előbb gondoskodni.

Az év utolsó és jövő év első napján is lesznek változások: december 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok. Január 2-án, kedden már a munkanapokon megszokott módon indulnak a vasúti járatok.

Az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva és a helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság.

Az utasforgalom karácsony környékén jelentősen megnő, tavaly december 24-26-ig mintegy háromszázezren utaztak a MÁV-START járatain. Az ünnepi időszakot és a diákok téli szünetét lezáró napokon utaznak nagyon sokan: ilyenkor akár 400-450 ezer utas választhatja a vasutat. A legtöbben a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza, a Budapest–Miskolc és a Budapest–Győr vonal vonatait veszik igénybe, valamint Budapestre szinte az ország minden részéről utaznak.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnepek előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlási lehetőséget is. Az előre megváltott e-vonatjegyeket kinyomtatva vagy megfelelő mobiltelefonon, tableten is bemutathatják a belföldi vonatok utasai.

A karácsony előtti egy hétben kifejezetten sokan választják az online vásárlás kényelmét, az átlagos heti vásárlási szám a másfélszeresére ugrik. 2016-ban az e-vonatjegy bevezetése miatt az adventi időszakban még vonzóbb volt az internetes  jegyvásárlás, a menetrendváltáskor bevezetett,  önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények miatt pedig várhatóan még többen választják az internetes jegyvásárlást: az  online vásárolt, automatából kinyomtatott jegy esetén 5, e-vonatjegy esetén 10, míg egyes, csúcsidőn kívül közlekedő vonatra szóló e-vonatjegy esetén 20 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START a jegy árából.

Vigyázzanak értékeikre!

Az ünnepi időszak megnövekedett forgalma az értéktárgyainkra leselkedő veszélyeket is növeli. A vasúttársaság nagyobb elővigyázatosságra inti utasait, akiknek célszerű megfogadniuk az alábbi jó tanácsokat, illetve figyelemmel lenni a következőkre:

· Csomagjait egy újságvásárlás vagy egy jegyváltás idejére se hagyja felügyelet nélkül a peronon vagy a váróteremben, valamint legyen különösen figyelmes a leszálláskor és a peronon kialakuló csoportosulásoknál.

· Értéktárgyait tartsa magánál, például hordozható, kisméretű kézipoggyászban.

· Ha kabátját leveti, értékeit mindig vegye ki belőle.

·  A figyelem lankadása (például az elalvás) is felbátoríthatja a tolvajokat.

·         Amennyiben kellemetlenségei támadnak, vagy az utazással kapcsolatos szabálytalanságot észlel, keresse fel bátran a vonatkísérő személyzetet, értéke esetleges elvesztését pedig jelentse a rendőrségnek.

Címkék: menetrend, vonat, vasút, ünnep, kék hírek