42 hordónyi, összesen több mint 7,6 tonna súlyú méztétel kapcsán indított hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy vállalkozás bejelentése alapján.

A bejelentő az általa üzemeltetett egység számára alapanyagként vásárolta meg a jelentős mennyiségű mézet, amelyről a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak.

A cég - jogkövető vállalkozásként - a kifogásolt tételt saját hatáskörben elkülönítette és kivonta a forgalomból. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálati eredményeket átadta a hatóság részére, továbbá kérte az alapanyag élelmiszerbiztonsági és nyomon követési célú ellenőrzését.

A hivatalból indított eljárás során a jogsértés ténye bebizonyosodott. A felelősök megállapítása folyamatban van.

Időközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy másik ügy kapcsán több mint 3 és fél tonna méz megsemmisítését rendelte.

Egy előzetes adatgyűjtést követően ugyanis egy méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a NÉBIH és a többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések során a szakemberek 21 hordó (kb. 3600 kg) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak.

Címkék: méz, NÉBIH, ellenőr, hamis, kék hírek