A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett uzsora bűntette és zsarolás bűntettének minősített esete miatt emelt vádat azzal a büntetett előéletű férfivel szemben, aki ismerősei szorult anyagi helyzetét kihasználva tetemes összegű hasznot zsebelt be.

A 35 éves vádlott egy somogyi kistelepülésen élt. 2015 novemberétől 2017 áprilisáig ugyanabban a faluban élő, alacsony jövedelmű, anyagi nehézségekkel küzdő, olykor többgyerekes családnak, vagy gyermekét egyedül nevelő nőknek adott kölcsön különböző pénzösszegeket.

A 13 sértettnek a következő hónapban, vagy esetenként rövidebb időn belül akár a kölcsön kapott összeg kétszeresét kellett visszafizetnie. A férfi 1.415.000,- Ft-ot adott így a rászorult embereknek, akik 1.330.000,- Ft-tal többet fizettek vissza neki.

Egy esetben azért, hogy ezzel az uzsorakamat mihamarabbi visszafizetésére késztesse őket, az egyik házaspárt azzal is megfenyegette, hogy rájuk fogja gyújtani a házukat.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben az ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendeljen el vagyonelkobzást arra az összegre, melyre a sértettek polgári jogi igényüket nem érvényesítették.

 

Címkék: uzsora, ügyészség, somogy megye, kék hírek