"Apu ütött anyura. Anyának vérzett az orra. Sírtam. Nagyon sírtam." Ilyen és ehhez hasonló személyes beszámolók, illetve esetleírások kerültek az úgynevezett néma bábukra a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság rögtönzött kiállításán.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódan hétfőn egy kaposvári fórumon vettek részt a megye érintett szervezetei és a hatóságok.

- Próbáljuk elmondai, hogy van segítség, van kihez fordulni, tehát beszéljenek a problémáikról, hiszen igyekszünk megoldást keresni, tényleg akik itt vannak most szervezetek valamennyien tudnak segítséget nyújtani az ilyen rászorulóknak vagy sértetteknek - mondta Dr. Jávorszkyné dr. Molnár Magdolna, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

A Borostyánvirág Alapítvány immáron 20 éve ad otthont a bántalmazott édesanyáknak és gyermeküknek. Csak a tavalyi évben összesen 170 esetben segítették az áldozatokat.

null

- Leginkább a pszichológiai és a lelki segítség az amit az első időszakban tudunk nekik nyújtani, hogy stabilizálódjon az ő bizalmuk, felépíteni újra az igazi énjüket, hogy tudjanak megfelelő döntést hozni a saját életükben - tette hozzá Proszonyák Ida, a Borostyánvirág Alapítvány Krízis Ambulancia vezetője.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények száma évről-évre nő, az esetek döntő többségében azonban az áldozatok nem fordulnak semmilyen szervezethez segítségért.

- Sajnos nem jellemző, hogy hozzánk fordulnak a különböző súlyos bűncselekmények áldozatai, holott egy azonnali segítségnyújtáson túl akár hosszabb ideig is tudjuk segíteni az áldozatok - válaszolta Dr. Triznai Gabriella, a Somogy Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálatának osztályvezetője.

A szakemberek azt tanácsolják: amennyiben valakit vagy ismerősét bántalmazás ér, ne késlekedjen hívni a 06 80 225 225-ös  zöld számot, vagy keresse fel a legközelebbi rendőrörsöt, illetve családsegítő központot!

Címkék: családon belüli erőszak, segítség, egészségügyi anyagok, kaposvár, kék hírek