2012-óta már a 14 éves kort betöltött fiatal is büntetőjogi felelősséggel bír. Ezt a kaposmérői 7. osztályosok is jól tudják már, azt azonban már kevésbé, hogy pontosan mikor is valósul meg egy bűncselekmény.

- Nagyon jó, hogy felvilágosodunk ilyen téren, így tudni fogjuk, mi számít bűncselekményenek és mi diákcsínynek. Biztató, hogy amiket eddig elkövettünk az maximum diákcsíny - mesélte stábuknak Czár Barnabás.

null

A pedagógusok szerint is fontosak ezek az információk, főleg a célkorosztály, a kamaszok körében. A fiatalok ugyanis a legtöbbször nincsenek tudatában tetteik következményeivel. Például, hogy a közösségi médiában felbukkanó zaklató vagy fenyegető üzeneteknek is lehet büntetőjogi következménye és a személyes adatokkal való visszaélés is büntehető.

- Nagyon sokszor belemennek olyan helyzetekbe, ami diákcsínynek számít, egy jópofa ötlet. Amikor utána átbeszéljük, akkor szembesülnek vele, hogy ebből lehetett volna egy nagyopbb probléma is - tette hozzá Dénesné Szak Andrea, a kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola pedagógusa.

null

Pont ez a célja a programnak: segíteni a fiataloknak eligazodni a jogszabályok világában és megelőzni a bűncselkeményeket.

- Egy verekedésből is lehet bűncselekmény kezdeményezhetnek bünetőeljárást ilyen esetekben. Százszor meg kell gondolni a gyermekeknek, hogy mi az amiben részt vesznek - mondta Dr. Jávorszkyné Dr. Molnár Magdolna, bűnmegelőzési osztályvezető.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának egyedülálló, Útravaló programja a megye valamennyi iskolájába eljut, így a 7. osztályosok, azaz több mint 2500 diák értesülhet első kézből az őket érintő jogszabályokról, törvényekről.

Sőt, a rendőrök egy versenyt is indítottak az osztályok között, aamelynek játékos döntőjét tavasszal rendezik majd a kapitányságon.

Címkék: útravaló, somogy megyei rendőr-főkapitányság, tájékoztató, kék hírek