A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette, 15 rendbeli csalás bűntette és sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki 2011. és 2015. között 23 személynek okozott jelentős kárt.

A kaposvári férfi, aki saját pénzével internetes értékpapír kereskedést folytatot brókernek kiadva magát betéteket kezdett gyűjteni. Ennek során ismeretségi köréből kilenc magánszemélytől összesen bő 182 millió forintot vett át azzal az ígérettel, hogy a pénzt befekteti akár havi 15 százalékos hasznot produkálva, a befektetett tőkét pedig legkésőbb egy év múlva visszafizeti a haszonnal együtt.

A vádlottnak azonban nem volt engedélye a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez, az átvett pénzösszegek egy részét tényleg befektette, míg másik részét saját magára költötte.

2012. és 2015. között a vádlott további 14 magánszemélyt csapott be, tőlük kölcsön címén, likviditási problémákra hivatkozva, cég alapítására és vállalkozás indítására kért pénzösszegeket. A vádlottnak összesen 171 millió forintot adtak át a sértettek, a vádlott azonban nem fektette be az átvett pénzt, nem is indított vállalkozást abból, hanem azt is saját magára költötte.

A 353.573.000 forintból 53.544.000 forintot tudott visszafizetni a férfi, vagyis 300.028.000 forint a tulajdonosok számára végleg elveszett. 

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, továbbá vagyonelkobzást indítványozott.

Címkék: csal, bróker, sikkaszt, kék hírek