Új büntető és új büntetésvégrehajtási törvénye van Magyarországnak, ezért vált szükségessé az eljárási jogszabály frissítése. Továbbá 1998 óta csaknem 2 ezer módosítást hajtottak végre a büntetőeljárási törvényen. Ez jövő július elsején lép életbe.

"Nyilvánvalóan van a társadalom részéről egy olyan elvárás, hogy minél gyorsabbak legyenek a büntetőeljárások, lehetőleg minél olcsóbbak, tehát a társadalmi ráfordítás ne legyen túlságosan sok. Ezért került sor az eljárási törvényre." - árulta el dr. Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője.

A Polgári Perrendtartrás is megújul, de ez már január elsejétől, az akkor kezdődő ügyek esetében. 600 paragrafus változik ezen a területen.
Győriné dr. Vajda Andrea, a Kaposvári Törvényszék kollégiumvezetője kifejtette, a cél tulajdonképpen az volt, hogy a régi perjogi hagyományokat beépítve egy modernizáció történjen meg a polgári perrendben, a vívmányokat beépítve, illetve egy hatékony perkoncentrált pervitelt tűzött ki maga elé célként.

bíróság

Önálló közigazgatási perrendtartás először és utoljára 1896-ban volt, mondta dr. Korvicska Attila, törvényszéki bíró. Az egyik leglényegesebb változás, hogy első fokon csak a szociális-, a gyámügyek és az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott ellátás ügyei maradnak Kaposváron. A többi, közigazgatási és munkaügyi bírósági ügy esetében utazniuk kell a somogyiaknak.

"Nyolc olyan régiós hatáskörűnek mondható közigazgatási és munkaügyi bíróság jön létre, ahol ezeknek az ügyeknek az intézése első fokon folyamatban lesz. Ez konktrétan Somogy megyét úgy érinti, hogy innen lehet Pécsre menni pereskedni." - tette hozzá Korvicska Attila.

Az Országos Bírósági Hivatal korábban egy felmérést végzett annak érdekében, hogy a tárgyalt ügyek az állampolgárok számára közérthetőek és elérhetőek legyenek.

Címkék: büntetőjog, törvény, változás, bíróság, kék hírek