Már csak a rendkívül zöld színű víz és a habos vízfelszín jelzi, hogy nagyon elszaporodtak az algák a tóban. Néhány napja azonban így nézett ki. Több száz süllő döglött meg a rendkívül meleg több mint 30 fokosra melegedett vízben. A település polgármester bocsájtotta rendelkezésünkre a képeket. Prépost László elmondta: korábban már volt hasonló halpusztulás a tartós meleg miatt.

A kaposszerdahelyi önkormányzat visszavenné a tó üzemelési jogát, és kimélyítené, azért, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.
A kaposszerdahelyi önkormányzat visszavenné a tó üzemelési jogát, és kimélyítené, azért, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

- Ez a tó alacsony vízmélységgel rendelkezik, ezért amikor ilyen nagy hőség van, előfordulhat a halpusztulás. Sajnos elég iszapos, helyenként csak térdig ér és átmelegszik a tó. Ezt nem bírják a halak - mondta Kaposszerdahely polgármestere, Prépost László.

null

A tavat egyébként jelenleg a Pazderjás Horgászág Egyesület üzemelteti. Az elnöke azonban akart megszólalni az ügyben. Az önkormányzat a horgászegyesülettel kötött szerződés lejárta után, visszavenné az üzemeltetés jogát és pályázati forrásból rendbe hozná a tavat. Kikotortatnák és megfelelő vízmélységet alakítanának ki. A Horgászegyesületek Megyei Szövetségének elnöke szerint a megfelelő vízmélységű tavak át tudják vészelni a nagy meleget.

null

- Ha nagyon elalgásodik a víz akkor klórmeszezéssel lehet védekezni ellene. De nem igazán volt erre szükség a vizeinken. Idén is megcsináltuk a bejárást, a vízminőséget le ellenőriztünk az összes tavon - tájékoztatott a Horgászegyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke, Fülöp József.

null

Somogyban egyébként csaknem 100 horgásztó található. De egyiküknél sem jelentkezett idén jelentős halpusztulás a hőség miatt.

Címkék: halpusztulás, kaposszerdahely, hőség, meleg, kék hírek