A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. Utóbbiak megalakítása öt évvel ezelőtt kezdődött meg, ma már központi, megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. Jelenleg országosan több mint tizennyolcezer önkéntes áll beavatkozásra készen.

A szervezetek fejlesztése érdekében a katasztrófavédelem az elmúlt évhez hasonlóan az idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

A 2017-os pályázati kiírásra összesen 182 szervezet nyújtott be pályázatot, közülük 109 részesült támogatásban. A Somogy Mentőcsoport két oszlopos tagja 11,5 millió forintot nyert a pályázaton. A KÖTÉL Egyesület 8,5 millió forintot gépjárművásárlásra, 2,5 millió forintot képzésekre, míg Görgeteg Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 518 ezer forintot védőruha, téli ruházat, műszaki mentő sisakok és vágás-biztos öltözet beszerzésére - írja a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Címkék: mentőszervezet, Görgeteg, Kötél, egyesület, támogatás, pályázat, kék hírek