A Somogy Megyei Főügyészség több rendbeli betöréses lopás miatt emelt vádat négy kaposvári férfival és - a lopott értékeket megszerző, illetve értékesítésükben közreműködő - két társukkal szemben.

A vádlottak közül hárman 2015 májusában egy kaposvári belvárosi étteremből tulajdonítottak el több mint 9 millió forintot. A vádlottak egyike - aki anyagbeszerzőként dolgozott az üzletben - tudott arról, hogy az irodában lévő széfekben nagyobb összegű készpénz van. Záráskor az egyik bukóablakot nyitva hagyta, azon a testvére bemászott és mivel ő is helyismerettel rendelkezett, az irodából az ott talált készpénzt magához vette, egy széfet pedig társainak az ablakon kiadott. A számzárat - annak ismeretében - kinyitották, a széfben lévő értékeket ellopták, az éttermi iratokat pedig eldobálták.

Az üzletbetörésben részt vevő és jelenleg is más hasonló büntetőeljárás hatálya alatt álló egyik vádlott - egy további társával együtt - más betöréseket is elkövetett. Tavaly augusztusban egy balatonszemesi és egy balatonlellei nyaralóba törtek be szúnyoghálóletépés és ablakbetörés módszerével, ahonnan összesen több mint kétmillió forint értékben forintot, eurót és horvát kunát tulajdonítottak el. A lopásokkal megszerzett valutát másnap az egyik vádlott lányával egy pécsi pénzváltóban beváltották.

A vádlottak közül öt vádlottal szemben - akik közül ketten előzetes letartóztatásban vannak - az ügyész végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, a lopott pénz elidegenítésében közreműködő hatodik vádlottal szemben pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Címkék: széf, készpénz, lop, Balaton, betör, tolvaj, kék hírek