A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai vasárnap 18 esetben összesen 48 személyt mentettek ki a Balatonból. A mentések döntő többségében II. fokú viharjelzés volt érvényben.

A nap folyamán nyolc vitorlás borult fel, illetve akadt fent homokpadon, két kisgéphajó pedig műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni.

Az erős, viharos szélben négy gumimatracos és két vízibiciklis is elsodródott, egy szörfös és egy úszó pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület által működtetett szárazföldi viharjelző rendszer tevékenységét tavaly nyártól kiegészíti a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászló.

I. fokú viharjelzésnél a vízirendészet szolgálati kisgéphajóin sárga zászlóval, a II. fokú viharjelzés idején piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre, ezzel is biztosítva a láthatóságot.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

- Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

- Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

- Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

- Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

- Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

- Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

- Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

- Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

- A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Címkék: vitorlás, életveszély, ment, vízirendőr, vihar, Balaton, kék hírek