Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, a "tűz katonájának" kultuszát. Tűzoltó elődeink védőszentjükként tisztelték, díszünnepként ülték meg május 4-ét Flórián napját, s a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tisztelegnek alakjának.

Miközben a „ma” tűzoltóira többlet feladat nehezedik - hangzott el a toponári megemlékezésen. Kolozsi Sándor tűzoltó főhadnagy ünnepi beszédében kifejtette: a tűzoltók békeidőben is állandóan harcoló alakulatként segítik a bajbajutottakat, elhárítják a veszélyt, ápolják Szent Flórián eszmeiségét és mindezt a modern kor harcos örvényén, küzdve a mindennapok személyes problémáival. Ugyanakkor - tette hozzá a főhadnagy - az új évezred tűzoltóinál a hősiesség, a bátorság, az önfeláldozás és a bajtársiasság, szakmai tudással, gyakorlati tapasztalattal és hivatástudattal párosul. Ők azok, akik elsőként szállnak szembe a tűzzel, a vízzel, a természeti erőkkel. Sokmilliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg, amelyet a kívülállók igen gyorsan elfelejtenek, mert egy eloltott tűz, egy megmentett emberélet csak napi hír a médiában.

A „tűz katonájának” szobránál fejet hajtottak és elhelyezték a tiszteletadás koszorúit a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület, a Tűzoltó Nyugdíjas Klub, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szervének Somogy Megyei Ellátási Csoportja, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft vezetői és a Festetics Karolina Művészeti Bázisóvoda képviselői.

Címkék: Flórián, tűzoltó, koszorúzás, katasztrófavédő, kék hírek