Nagyatádi, barcsi, marcali, kaposvári hivatásos egységek, valamint a KÖTÉL Egyesület tagjai vonultak a 68-as számú út Nagyatádot elkerülő szakaszának, Jánosmajori kereszteződésénél történt balesethez. A kidolgozott szituációban egy veszélyes anyagot szállító kisteherautó és egy személyautó karambolozott. Az ütközés következtében az egyik veszélyes árut tartalmazó tartály az út melletti vízelvezető árokba borult, a másik a járművön maradt, azonban mindegyik megsérült.

null

A személyautó az árokba csapódott, vezetője és utasa elvesztette az eszméletét. Az elsőként érkező nagyatádi tűzoltók a veszélyes anyagot szállító gépjárművet vegyvédelmi ruhában közelítették meg, s elsődleges feladatként kimentették a sérült sofőrt a veszélyes zónából, majd a sérült tartályok betapasztásáról, megakadályozva, hogy még több veszélyes anyag jusson szabadba.  

null

Ez idő alatt a nagyatádi vízszállító gépjármű legénysége a mentőszolgálat munkatársaival kiemelte a sérülteket az árokba csapódott személyautóból.

null

A katasztrófavédelmi mobil labor meteorológiai állomást telepített és terjedési modellt készített, felmérve, hogy a szél hatására a veszélyes anyag a lakott terület felé terjed-e.  

null

 A káresemény felszámolása közben egy személygépjármű vezetője elbámészkodott, s figyelmetlensége miatt a vízelvezető árokba hajtott, majd az autó kigyulladt. A tűzestnél a KÖTÉL Egyesületet avatkozott be. A járműből kizuhant két sérültet a lángoló autótól távolabb vitték, majd megkezdték a tűz elfojtását. A sérülteket hordágyra fektették és a kialakított egészségügyi pontra szállították. A feltételezés szerint a tűz eloltását követően a kiégett autóban egy elszenesedett testet találtak, ezért tűzvizsgálót kértek a helyszínre.

A komplex feladatsor a KÖTÉL Egyesület éves minősítő gyakorlata is volt egyben, amelynek sikeres teljesítésével újabb egy évre szerezték meg az önálló beavatkozáshoz szükséges jogosultságot.

null

A rendőrség a feltételezett beavatkozás és a baleseti helyszínelés idejére lezárta az érintett útszakaszt.

Az elöljárók felmérték a tűzoltás vezetésre jogosultak szervező, irányító munkájának, tűzoltás taktikai, és tűzoltás-technikai ismereteit, miközben a beavatkozók az adott szituáció során újabb tapasztalatokkal gazdagodtak. Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elismerően szólt az állomány helytállásáról, a gyors helyzetfelismerésről és a gyors reagáló képességéről. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok megfelelőre értékelte a gyakorlatot, majd elmondta: a beavatkozás összehangoltsága kifogástalan volt.

Fotó. Bázelné Mihályka Szabina tű. fhdgy.
Fotó. Bázelné Mihályka Szabina tű. fhdgy.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megköszönte a társszervek munkáját, s kiemelte: a hasonló gyakorlatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy éles helyzetben is szervezett és hatékony az együttműködés.   

Címkék: kötél, gyakorlat, tűzoltó, kék hírek