A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy testvérpárral (egyikük fiatalkorú) szemben, akik az interneten nemlétező árukat értékesítettek.

A vádlottak tavaly április és július között az egyik közösségi portál adok-veszek csoportjában mobiltelefonok eladását hirdették meg anélkül, hogy a termékekkel rendelkeztek volna. Az álnéven, illetőleg saját profiluk alatt feladott hirdetésekre az ország egész területéről jelentkeztek vevők, akik a meghirdetett áruk ellenértékét a fiatalkorú vádlott bankszámlájára előre utalással fizették meg. A vádlottak a bankszámlára érkező összegeket felvették, majd közösen felélték, azonban a megállapodásban foglalt termékeket egy esetben sem küldték meg a vevőknek.

A csalássorozatban a testvérpár közösen 12, míg a felnőttkorú vádlott önállóan 1 személyt károsított meg, akiktől 10 ezer forinttól 34 ezer forintig terjedően, összesen 248 ezer forintot zsákmányoltak.

A testvérpár felnőttkorú tagjának emellett kiskorú veszélyeztetése miatt is felelnie kell, mivel ő bírta rá a fiatalkorú testvérét arra, hogy a csalássorozatban közreműködjön.

Az ügyészség a büntetett előéletű és előzetes letartóztatásban lévő felnőttkorú vádlottal szemben - aki a bűncselekményeket felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el - börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől való eltiltás kiszabását, míg fiatalkorú testvérének próbára bocsátását és pártfogó felügyeletének elrendelését, továbbá mindkét vádlottal szemben vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta.

Címkék: elad, csal, internet, kék hírek