A bűncselekmény elkövetésekor bv. őrmesterként dolgozó vádlott még 2014. nyarán szolgálaton kívül súlyos sérülést - orrcsonttörést - okozva bántalmazott egy férfit Balatonlellén, amely miatt nyomozás indult ellene. A vádlott azért, hogy tettéért ne vonják felelősségre, a bántalmazásnál jelen lévő két ismerősét arra kérte, hogy a tanúvallomásukban valótlanul állítsák azt, hogy a bántalmazott férfi támadt rá és kizárólag önvédelemből ütött vissza. A kérés eredményes volt, mivel a bántalmazás szemtanúi hamis tanúvallomást tettek, azonban ez nem tévesztette meg a nyomozást végző ügyészséget, és végül vádemelésre került sor.

A bíróságon folytatódó bűnügyben az egyik hamis tanúzásra bírt szemtanú azonban feltárta az igazságot, köztük azt is, hogy a vádlott miként vette rá arra, hogy hazudjon az ügyészségen. A bíróság végül a vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, valamint a hamis tanúzás miatt vele és két társával szemben büntető eljárást kezdeményezett az ügyészségen.

Az ügyészség a szabadlábon védekező vádlottak közül a volt bv. őrmesterre - akinek a szolgálati viszonya az elítélése miatt szűnt meg - és a hamis tanúvallomását mindvégig fenntartó társára felfüggesztett szabadságvesztés, míg a bíróság előtt a valóságot feltáró vádlottra pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Címkék: börtön, tanú, hamis, vád, kék hírek