"Pozitív képet mutat az ítélkezési tevékenységünk valamennyi mutatója."
Így kezdte beszámolóját a Kaposvári Törvényszék elnöke, dr. Hajnal Éva. Az elmúlt évben 40 ezer ügy érkezett a törvényszékre, viszont ennél többet fejeztek be a korábbról áthúzódó ügyek miatt. Folyamatban pedig 7 ezer maradt. A munka személyi háttere stabil és biztosított.

"A Kaposvári Törvényszék kiegyensúlyozott ítélkezési tevékenységet folytat. Országos bírósági mérések és adatok is igazolják azt, hogy az élbolyba tartozók között van. 2016-ban is időszerűen és a jó minőségben is ítélkezett." - tette hozzá a Kaposvári Törvényszék elnöke.

Összebírói értekezlet a Kaposvári Törvényszéken
Összebírói értekezlet a Kaposvári Törvényszéken

Az országos adatok is hasonló képet mutatnak - összegzett a mai sajtótéjékoztatón az Országos Bírói Hivatal elnökhelyetettese. Dr. Gyarmathy Judit elmondta: majdnem másfélmillió ügy volt országosan és itt is több a befejezett ügyek száma, mint a még függőben lévőké. Az idei év a felkészülés jegyében zajlik, mert jelentős változásokon megy át az ítélkezés.

Összebírói értekezlet a Kaposvári Törvényszéken
Összebírói értekezlet a Kaposvári Törvényszéken

"2018-ban 3 új, nagy kódex lép hatályba várhatóan, bár a büntetőeljárásról szóló törvény elfogadása még nem történt meg, de a polgári perrendtartásról szóló törvény és az önálló közigazgatási perrendtartásról szóló törvény már elfogadásra és kihirdetésre került. Mindkettőnek 2018. január első napja a hatálybalépés időpontja. A büntetőeljárásról szóló törvényt pedig még jelenleg tárgyalják." - tette hozzá az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese.

De ez is hatályba léphet január elsejétől. Az új eljárásirend nem csak a bírói, hanem valamennyi jogászi hivatásrendnek nagy kihívás és felkészülés - fogalmazott az elnökhelyettes.

Címkék: összbírói, értekezlet, törvényszék, bíró, Kaposvár, kék hírek