Egy hét alatt csaknem 40 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.
Néhány nappal ezelőtt mintegy ötven hektár erdő került veszélybe Kőkútnál, négy város tűzoltóinak összehangolt munkája révén sikerült a tüzet megfékezni. De nem csak ott, hanem a megyében szinte mindenhol megszaporodtak a szabadtéri tüzek az elmúlt napokban, emiatt több védett madár vagy hüllőfaj is veszélybe kerülhet.

tarlótűz

Magas növényzettel borított területek sok védett fajnak adnak otthont, menedéket és táplálékot, de ha ezeket felégetik, akkor e fajokat elpusztítják vagy veszélyeztetik a tüzekkel." - árulta el Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője épp ezért a helyes tűzgyújtás szabályaira hívja fel a figyelmet.

tarlótűz

"Az elmúlt egy hétben 37 ilyen tűzeset keletkezett, nyolc esetben eljárást kezdeményeztünk, mert a jogszabály megsértőivel szemben keményen eljárunk. Kérnénk mindenkit az ősszel el nem távolított növényi hulladékot ne égetéssel távolítság el, a kerti hulladékok elégetésére van lehetőség az önkorményzatok által szabályozott módon." - tájékoztatott Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Hozzátette: ha mégis tüzet gyújtunk vagy akár bográcsozunk kerítsük körbe a lángokat, továbbá őrizzük a helyszínt, és amnit elhagyjuk a helyszínt, oltsuk el a tüzet. A bírság több tízezer forinttól akár három millió forintra is terjedhet.

Címkék: tűzgyújtás, szabályok, katasztrófavédelem, tűz, kék hírek