A közbiztonság tekintetében a somogyi megyeszékhely az évekkel ezelőtti utolsó helyek egyikéről, mára az elsők egyikére ugrott - így fogalmazott a megyei rendőrfőkapitány, amikor a bűnügyi mutatókat sorolta.

Ráadásul nemcsak egyre kevesebb bűncselekmény történik, hanem a nyomozások is egyre eredményesebbek. Piros Attila, megyei főkapitány elmondta: "a mutatók elemzésekor tulajdonképpen egy a lényeg, az, hogy 100 bűnelkövetőből mennyit sikerül elfogni. 2012-ben, amikor ide érkeztem, akkor 100-ból 31-et, most 100-ból 66-ot, 67-et."

Így lett Kaposvár az egyik legbiztonságosabb megyeszékhely az országban. De nemcsak a város, hanem a megye bűnügyi mutatói is sokat javultak: négy év alatt csaknem harmadára csökkent a bűncselekmények száma.

Tavaly felderítésben az elmúlt évek országos 16. helyéről a 4. helyre lépett előre Somogy.

A bűnügyi mutatók javulását az önkormányzatok is érzik. A rendőrség felméréseiből az is kiderül, hogy egyre elégedettebbek is a helyhatóságok az egyenruhások munkájával. Ráadásul Somogyban a kivonulási időn is sikerült javítani: ma már a bejelentéstől számítva 14 percen belül a helyszínre érkeznek a rend őrei.

A közúti balesetek száma ugyanakkor nem csökkent számottevően. Tavaly 25-en vesztették életüket a somogyi utakon, hasonlóan, mint 2015-ben. A könnyű és a súlyos sérüléseket szenvedők száma pedig megközelíti a félezret.

A rendőrség folyamatos közúti ellenőrzésekkel is igyekszik csökkenteni a balesetek számát és biztonságot teremteni az utakon.

Címkék: bűncselekmény, elkövető, közbiztonság, rendőr, kék hírek