Az időszerű téma kapcsán a somogyi erdőgazdaság, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. közleményt adott ki, melyet valóban érdemes átolvasni, mielőtt valaki mostanában nekivágna, mondjuk a zselici rengetegnek.

A gímszarvasok a bikák korának függvényében februárban és márciusban hullatják agancsukat. Jogilag a hullott agancs a vadászatra jogosult szervezetek tulajdona. Ennek megfelelően az elhullajtott agancs gyűjtésére csak a helyileg illetékes vadgazdálkodó írásbeli engedélyével nyílik lehetőség. A hullott agancs a vadállomány minőségére vonatkozóan fontos információforrás, ezért szakmai szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a vadászterületeket gondozó szakszemélyzet kezébe kerüljön, hogy értékelhessék azokat. Sajnos a hullott agancsot nem csak az engedéllyel rendelkezők és az erre hivatott alkalmazottak keresik erdeinkben. Az illegális gyűjtők – gyakran − vadfajainkat indokolatlanul megzavarva, az engedély nélküli gyűjtéssel vagyon elleni bűncselekményt követnek el.

 

Az illegális agancsgyűjtők ismert módszere, hogy csatárláncban, kutyákkal végigjárják a vad által kedvelt nappali pihenőhelyeket. A megzavart vad menekülése közben idő előtt hullajthatja el fejdíszét, extrém esetben az agancstő sérülésével. Ezzel az őt megzavaró, űző személyek felesleges fájdalmat, örök sérülést okoznak, mely állatkínzásnak minősülhet. Mindez a sérülést elszenvedő bikáknál torz növekedésű agancsfejlődést okoz, mely jelentős értékvesztést jelent a vadgazdálkodónak mind anyagilag, mind erkölcsileg.

A gímszarvas bikák hasznosítási célja ugyanis a mind impozánsabb fejdísz növesztése, mely mögött a szakemberek 10-14 éves gondos munkája és befektetett pénze áll. Az illegális gyűjtők haszonszerzési tevékenysége ezzel veszélyezteti egy világviszonylatban ismert hazai ágazat sikeres működését és rengeteg többletfeladatot jelent. A téli etetések ugyanis a vad kondícióinak fenntartása mellett annak helyben tartását is elősegítik, így óvva meg a mezőgazdasági területeket.

A SEFAG Zrt. a rendőrséggel együttműködve fokozottan ellenőrzi a területet. Az engedéllyel nem rendelkező agancsgyűjtőkkel szemben eljárást indít a Társaság.

Mielőtt erdőterületre indul, kérjük, mérlegelje, hogy a hullott agancs engedély nélküli gyűjtése, területről történő elszállítása lopásnak minősül. Felhívjuk figyelmét arra, hogy ebben az időszakban kezdődik a vaddisznó malacozása. A malacaikat őrző kocák könnyen agresszívvá válnak. Ez a gyűjtőkre nézve veszélyt jelent.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a fokozott vadászati tevékenység miatt több területen március 31-ig 24 órás erdőlátogatási tilalom lesz, melyről az illetékes önkormányzat körjegyzői hirdetőjén tájékozódhatnak. A jelzéssel ellátott túra útvonalakon ugyanakkor továbbra is szabad kirándulni.

Címkék: trófea, agancs, szarvas, vadász, Sefag, erdő, Somogy, kék hírek