Legtöbb riasztás egy nap alatt

Január hetedikén folyamatosan érkeztek a bejelentések a tevékenység irányítási központba, hogy a hó súlya alatt letört ágak, kidőlt fák akadályozzák a közúti és a vasúti közlekedést, sőt autókat is megrongáltak.

Éjféltől reggel kilenc óráig 25 alkalommal keresztbe fordult és elakadt kamionok mentéséhez, valamint árokba csúszott, balesetet szenvedett személyautók műszaki mentéséhez riasztották a megye tűzoltó egységeit. Elsősorban a megye déli részén és a megyeszékhelyen akadt munkája a tűzoltóknak. Három alkalommal a havas úton elakadt busz, egyszer pedig egy mentő segítségére siettek az egységek. Aznap hetvenkét alkalommal szólaltak meg a tűzoltógépjárművek szirénái a megyében.

hóhelyzet

Legnagyobb robbanás

A taranyi szeszfőzde épületében történt robbanás február tizenharmadikán este. A nagyatádi tűzoltók kiérkezésekor az épület irodája és a rendezvényterem is lángokban állt, a tűzben a szeszfőzde tulajdonosa megsérült. A detonációtól az ingatlan statikailag sérült, a tető beomlott, a tűzfal kidőlt, a nyílászárók kiszakadtak, ezért a nagyatádi és barcsi hivatásos tűzoltók kívülről támadták három vízsugárral a lángokat.

szeszfőzde

Legtöbb tűzoltó egy esetnél

6 gépjárműfecskendő, három különleges szer és negyvenöt tűzoltó egy kaposvári tűzesetnél. Május huszonötödikén riasztották a kaposvári, a nagyatádi, a szigetvári és dombóvári egységeket a somogyi megyeszékhely Jutai útján álló raktárépülethez, amelyből dőlt a füst. A tűz az irodai szinten keletkezett és onnan terjedt tovább. A hatalmas hőterhelés miatt teljesen átizzott az épület tetőszerkezete is.

A tárolt háztartási és vegyi anyagokat targonca segítségével hordták ki az épületből. A tűzoltók egy négyzetméternyi területen megbontották a tetőszerkezetet a jobb szellőzés érdekében. A beavatkozást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A katasztrófavédelmi mobil labor is méréseket végzett a helyszínen. A tűzoltók négy vízsugárral, három ventilátorral, egy motoros roncsvágóval, továbbá kéziszerszámokkal avatkoztak be, a munkálatokat a kaposvári és a nagyatádi magasból mentő jármű is segítette.

jutai raktár

Legnagyobb épülettűz, legtöbb elhullott állat

Kigyulladt egy ezerhatszáz négyzetméter alapterületű istálló Somogyszob külterületén, július tizedikén délelőtt. A tűz oltására Nagyatádról és Nagykanizsáról hivatásos, míg Böhönyéről önkormányzati tűzoltókat riasztottak, Kaposvárról pedig a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a helyszínre. A beavatkozó 19 tűzoltó közös erővel, több oldalról támadva, öt vízsugárral oltotta el a lángokat. Az épületből mintegy négyszáz borjút sikerült kiterelni, azonban huszonegy jószág elpusztult a tűzben. A beavatkozás több mint öt órán át tartott.

bálatároló

A leghosszabb kárfelszámolás

Július huszonhatodikán este lángba borult egy 1500 négyzetméteres, fémszerkezetű mezőgazdasági tároló Berzence közelében, benne 700 bála és egy bálázógép. A tűz a szomszédos épületet is veszélyeztetette, ahol egy 5000 literes gázolajtartályban mintegy 1500 liter gázolaj volt.

Az éjszakai órákban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vette át a tűzoltás vezetését, a tüzet a csurgói önkormányzati, a nagyatádi, a nagykanizsai, a kaposvári és a barcsi hivatásos, valamint a berzencei önkéntes tűzoltók oltották. Az éjszakai órákban egyszerre hat vízsugárral oltották a tüzet, majd széthordták az égő bálákat. A tűzoltók két napon át dolgoztak a tűz végleges eloltásán, megakadályozva a visszagyulladást. Az eset során a telep tulajdonosa égési sérüléseket szenvedett.

wm.php.jpg

Legnagyobb esőzés

Július huszonhetedikén a megyére zúduló esővíz a megyeszékhely több utcájában épületekbe, pincékbe tört be. Tabon és a környező településeken is több helyen gondot okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A legnagyobb pusztítást Nyim, Ságvár és Bábonymegyer településeken végezte a vihar, ahol hidakat bontott meg, kerítést mosott ki, és pincékbe tört be.

Nyim határában fóliasátrakat is megrongált a hömpölygő ár. Ságváron a Java patak vízszintjének rendkívül gyors emelkedését tapasztalták az ott élők a nagy mennyiségű csapadék nyomán. A településen biztonsági okokból, megelőző jelleggel négy ház ajtaja elé homokzsákokból torlaszt emeltek, és négy embernek rövid időre el kellett hagynia az otthonát, ám az éjszakát már mindenki biztonságban otthon tölthette.

esőzés

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: eső. oltás, 2016, katasztrófavédelem, tűz, kék hírek